Anu Koskinen

Vankilateatterilla vapauteen?

Vankilateatteri voidaan ymmärtää laajasti sekä vankiloissa vankien kanssa tehtävänä teatterina, teatteritoimintana vapautuneiden vankien kanssa tai taiteilijoiden vankiloissa esittäminä esityksinä.

Vankilateatterilla on vahvimmat juuret Britannian osallistavan ja soveltavan teatterin kentällä. 2000-luvun aikana vankien ja entisten vankien kanssa tehtävä teatteri on rantautunut Suomeen. Viime aikoina on myös alettu koota yhteen sen suomalaisten tekijöiden ja kokijoiden ajatuksia siitä, mitä vankilateatteri voi olla, mitä se avulla voi tehdä, ja millaista inhimillistä yhdessäoloa ja vuorovaikutusta se mahdollistaa. Anu Koskinen avaa vankilateatterin teemoja tapausesimerkkien kautta. Hän hyödyntää ja asettaa vastakkain kahden erilaisen ajattelijan, Augusto Boalin ja Michel Foucault´n ajatuksia, ja nostaa keskiöön kysymyksen siitä, mitä vankilateatterin yhteydessä voisi merkitä vapautuksen teema.

 

Miksi juuri teatteria vankilassa, vankien kanssa, vangeille? Onko vankilateatteri taidetta, soveltavaa taidetta, terapiaa? Onko se pedagogiaa, ja jos on niin minkälaista? Minkälaisten valtasuhteiden keskellä vankilateatteri tapahtuu ja mihin teatteritaiteilija siinä verkostossa voisi asettua? Voiko vankilateatteri vapauttaa? Jos voi, niin kenet se vapauttaa, mistä ja mihin, kenen toimesta ja kenen pyynnöstä? Ja mitä sitten tapahtuu?

 

 

Bio

 

Anu Koskinen on näyttelijä, teatteritaiteen tohtori ja soveltavan teatterin tekijä, jota kiinnostavat vankilateatterin lisäksi näyttelijäntaiteen tekniikat ja teoriat, tunnetutkimus ja tunnetyöskentelyn tekniikat, post-strukturalistinen teoria ja Michel Foucault´n filosofia sekä ilmastonmuutos ja ekologinen teatteri. Tällä hetkellä hän työskentelee taiteellisen post doc -tutkimusprojektinsa parissa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun vierailevana tutkijana, toimii tuntiopettajana Teatteri- ja tanssipedagogian maisteriohjelmassa ja opiskelee taideyliopistopedagogiaa. Hän on toiminut ohjaavana opettajana kahdessa teattaripedagogian opiskelijan vankilateatteria koskevassa projektissa, Hämeenlinnan vankilassa vuonna 2014 ja Teatterikorkeakoulussa vuonna 2015. Koskinen oli myös mukana järjestämässä vankilateatteriseminaaria Teatterikorkeakoulussa elokuussa 2015.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 17.09.2015.