Tutkimustoiminta taiteen laitoksella

Taiteen ja taiteellisen toiminnan suhde talouteen, kasvatukseen ja yhteiskunnalliseen muutokseen aiheuttaa kompleksisen ongelman: minkään alueen itsenäinen tutkimus ei anna tietoa, jonka avulla kansalainen voi toimia aktiivisesti paremman tulevaisuuden puolesta.Taiteen ja talouden, taiteen ja kasvatuksen sekä taiteen ja yhteiskunnallisen muutoksen tutkiminen edellyttävät uutta perustaa, jonka artikuloiminen on tutkimuksen keskeinen tavoite. Tähän päästään sitouttamalla eri alojen tutkijoita taiteen ja taiteellisen toiminnan tutkimukseen ja osallistumalla aktiivisesti valikoitujen alojen teorianmuodostuksen suuntaamiseen kohti kompleksista kysymyksenasettelua.

Future Art Base -toimintaympäristössä luodaan hyvin hallittu tila taiteen, talouden ja muutoksen asiantuntijoiden kohtaamiselle, tiedonmuodostamisen syntymiselle ja haastavan uuden perustan löytämiselle. Yhteinen toiminta-alusta ja aktiivinen rooli erityisesti eurooppalaisten kollokvioiden järjestämisessä.

Tutkimusyhteistyö tutkijoiden kanssa, joiden ääneen lausuttuna tavoitteena on selkeyttää taiteen ja taiteellisen toiminnan suhdetta ja asemaa yhteiskunnallisessa muutoksessa ja jälkikapitalistisen talouden toimintatapojen tunnistamisessa. Vuosittaiset tapaamiset: kaksi tutkijatapaamista, joiden teemana on ymmärtää taide osana laajempaa yhteiskunnallista kontekstia.

Taiteellisen tutkimuksen metodologian kehittäminen tähtää uudenlaisen luovaa työtä ja visuaalista kulttuuria selittävän taidon ja tiedon artikuloimiseen, tavoitteena osoittaa, kuinka taiteellinen toiminta ja visuaalinen kulttuuri ovat osa keskustelua, joka määrittelee ihmisen onnea ja viihtymistä sekä ihmisten välisiä suhteita, erityisesti tasa-arvoisuutta ja hyvinvointia. Yhteistyö alan eurooppalaisten kehittäjien kanssa, aktiivinen toimiminen ja kollokvion järjestäminen tutkimustulosten julkistamiseksi ja uusien avausten tekemiseen.

Perustutkimuksen vahvistamisesta vastaavat professorit omalla erityisalallaan ja lisäksi tutkimusvastaava arvioi koko tiedonalan tutkimustarvetta; taidekasvatuksen tutkimuksen kotimainen yhteistyö eri taideyliopistojen välillä tapahtuu Hollo-instituutin professorikollokviossa ja kansainvälinen tutkimuksen yhteistyö Insea-kongresseiden yhteydessä.

 

Monialaisuuden tuomat mahdollisuudet

Taiteen ja taiteellisen toiminnan sekä taidepedagogiikan suhde talouden ja tekniikan tutkimukseen on pitkä ja moninainen. Monialaisessa yliopistossa tämä voidaan saada näkyväksi entistä paremmin.

Laitos on suunnitellut useita hankkeita, joissa taide, talous ja taidepedagogiikka sekä tekniikka liittyvät toisiinsa; osa näistä hankkeista on saatu toteuttamiseen asti.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 12.10.2017.